Kleefkruid, waar is dat allemaal goed voor?
Kleefkruid, waar is dat allemaal goed voor?

Kleefkruid, waar is dat allemaal goed voor?

Kleefkruid, waar is dat allemaal goed voor?

Kleefkruid

De werking van kruiden kan een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid van je paard. Zeker als we kijken naar de natuur waarbij paarden diverse kruiden in de natuur vinden en helaas dit nogal ontbreekt op onze Nederlandse weides. Kruiden dragen bij aan een goed immuunsysteem en bevatten belangrijke vitaminen en mineralen die ervoor zorgen dat je paard in balans blijven.

Kleefkruid is een plantje wat boordevol vitaminen en mineralen bevat. Het kan goed werken ter ondersteuning van het lymfesysteem bij het paard. Het ondersteund namelijk onder andere met het afvoeren van afvalstoffen en zorgt daarbij voor een goede vochthuishouding. Ook zorgt het voor een goede blaasfunctie want het is ook nog eens vocht afdrijvend. Zo kan het positief bijdragen aan paarden met stalbenen of gallen. Wanneer je paard in de zomer bijvoorbeeld de lymfe heeft opgezet van kort gras eten, kan het ook positief bijdragen aan het afvoeren van de opgezette klieren.

kleefkruid paard

Dit manusje van alles is rijk aan onder andere calcium, natrium, koper, en silica. Zo kan silica bijdragen aan huidverbetering en kan daardoor een goede ondersteuning bieden voor paarden met zomereczeem. 

“Een manusje van alles wat goede ondersteuning kan bieden voor paarden met zomereczeem”

Het sap van de plant kan je ook op de huid wrijven waarbij het dan helpt om de huid te herstellen, maar de meeste paarden vinden dit kruidt ook heerlijk om gewoon door het voer gevoerd te krijgen. Dit kan zowel vers geplukt als gedroogd gedaan worden. Wanneer je het vers geeft moet je er echter wel zeker van zijn dat je het juiste plantje geeft en dat het niet per ongeluk een ander kruid is. Er zijn tegenwoordig diverse kruidenmixen te kopen waarin kleefkruid verwerkt zit. Je kan dus of kiezen voor een mix of gaan voor alleen kleefkruid.

“Geef niet zomaar kruiden aan je paard, maar laat het uitmeten om het af te stemmen op de behoefte van je paard”

Ik ben overigens geen voorstander om zomaar een kruid te geven aan een paard, bedenk wel goed waarom je bepaalde kruiden wil toevoegen aan het voer van je paard en wees kritisch op wat het al krijgt. Mocht je uitgemeten willen hebben of je paard behoefte heeft aan kleefkruid, laat het dan vooral weten. Met de lecher antenne kan ik het immuunsysteem van je paard meten en kijken of kleefkruid een positieve bijdrage kan leveren. Dit kan natuurlijk ook voor een mix aan kruiden gedaan worden. Ook is het goed om niet te lang een kruid te geven. Wanneer je graag met kruiden aan de slag wil gaan, wil ik je adviseren om dan te werken met ‘kruiden kuurtjes’ waarbij je diverse kruiden afgestemd op de behoefte van je paard kan gaan voeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?