Osteopathie hond
Osteopathie is een alternatieve geneeswijze waarbij met de handen de hond wordt onderzocht en behandeld, met als doel blokkades in het lichaam op te heffen. De verschillende lichaamsweefsels worden met elkaar verbonden en het lichaam wordt in de osteopathie daarom ook als ‘een geheel’ gezien.
Honden kunnen net zoals mensen en paarden last hebben van strakke spieren en stijfheid. Dit kan uiteindelijk leiden in verminderde beweeglijkheid en ook verminderde prestaties. Zeker wanneer we actief dingen ondernemen met onze hond zoals het volgen van bepaalde behendigheid trainingen, agility of andere veeleisende activiteiten. Het wil niet zeggen dat honden osteopathie daardoor alleen sporthonden kan helpen.
Als osteopaat krijg ik veel honden te behandelen die een verleden hebben. Denk hierbij aan een geadopteerde hond waarvan het verleden niet duidelijk is, of juist vrij heftig is. Angstige honden kunnen ook veel blokkades hebben in het lijf waardoor ze niet meer goed kunnen voelen. Door de blokkades te verhelpen kan de hond weer vrij in het lichaam bewegen en met plezier zich weer hond voelen. Ook de ouder wordende hond zie ik regelmatig terug, want niets is zo vervelend als je je hond aan het uitlaten bent en je ziet met iedere stap dat hij stijf loopt en eigenlijk niet meer wil spelen met andere honden omdat hij zich niet goed in z’n vel voelt zitten. In dit geval kan een preventieve behandeling een uitkomst bieden om te zorgen dat de spieren, gewrichten en pezen de flexibiliteit houden die je graag wilt.
Wanneer heeft je hond een behandeling nodig?
- Je hond is geadopteerd en heeft last van stress
- Is angstig en kan moeilijk ontspannen, ook verlatingsangst valt hier onder
- Heeft moeite met opstaan en is stijf
- Wil sinds een tijdje niet echt meer spelen met andere honden
- Eet ineens niet goed meer en is al naar de dierenarts geweest voor onderzoek
- Je hond loopt te hinken of loopt scheef en compenseert in z’n lijf
- Heeft rugpijn wanneer je hem aait of zachtjes op de rug drukt
- Heeft weinig energie en zit niet lekker in z’n vel
- Gedragsverandering die je niet goed kan plaatsen.
Wanneer je hond een van deze of meerdere symptomen vertoont, is het raadzaam om een afspraak te maken. Ik adviseer altijd wel om eerst naar de dierenarts te gaan om eerst daar een en ander uit te laten sluiten.
Ook wanneer je hond niet echt last heeft van bovenstaande symptomen is het raadzaam om preventief één á twee keer per jaar je hond te laten nakijken door een osteopaat.