Osteopathie voor paarden en honden
Wat is eigenlijk ‘osteopathie’ ? Als paarden en honden osteopaat kijk je naar het lichaam als één geheel. Er wordt gewerkt aan het verstoorde evenwicht weer terug in balans brengen. Wanneer een orgaan bijvoorbeeld niet optimaal functioneert kunnen er makkelijker bacteriën of parasieten in het lichaam gaan nestelen en kan het lichaam niet optimaal functioneren. Door te werken met osteopathie werk je aan het zelfherstellend vermogen zodat het lichaam zelf de, in dit geval de bacteriën of parasieten (als voorbeeld) weer kan bestrijden. Wanneer je uiteraard al langere tijd een verstoorde balans hebt, is het wel nodig om nog andere maatregelen te treffen in geval van parasieten in het lichaam.
Wanneer een paard of hond bijvoorbeeld een beperking heeft in de beweging van het bekken, kan dit allerlei gevolgen hebben voor de rest van het lijf, maar het kan ook zelfs zo zijn dat het probleem niet in het bekken ligt, maar in de eerste halswervel (OAA), die nauw verbonden is met het bekken. Dit om aan te duiden dat het probleem dus overal in het lichaam vandaan kan komen en een osteopaat kan dus nooit maar een onderdeel in een lichaam behandelen.
Er zijn 4 basisprincipes waar er in de osteopathie vanuit gegaan wordt:
- Het lichaam bestaat uit lichaam, geest en ziel;
- Het lichaam heeft een zelfregulerend/herstellend vermogen en kan zichzelf verdedigen (tegen bv weer bacteriën), herstellen of hervormen.
- De structuren en functies in het lichaam zijn nauw met elkaar verbonden en kunnen niet los gezien worden van elkaar.
- De osteopathie is gebaseerd op bovenstaande principes maar worden niet gezien als ‘wetten van de osteopathie’.
Bovenstaande wordt gezien als een basis en vanuit het gegeven dat de meeste ziekte- en pijnprocessen worden veroorzaakt door afwijkingen in het skelet of in de spieren. Door het uitvoeren van een manipulatie wordt er een correctie uitgevoerd, wat er voor zorgt dat vloeistoffen weer kunnen stromen en het herstelproces daarmee wordt ingezet. Het zelfherstellend vermogen wordt dus aangesproken. Een manipulatie kan uitgevoerd worden door het mobiliseren van gewrichten, spieren of fascia. Tevens worden er diverse andere technieken tijdens een behandeling toegepast, kijkend naar wat het paard op dat moment nodig heeft.
Naast een osteopathie behandeling is het ook belangrijk om verder te kijken dan dat, denkend aan de manier van training, voer en in geval van het paard een zadelmaker, tandarts etc. Alles om er voor te zorgen om de dieren te laten herstellen van ziekte of trauma of om pijn en ongemakken te minimaliseren.
Wil je een afspraak maken voor een osteopathie behandeling voor je paard of hond?
Neem hier contact met mij op.