Cranio sacraal voor honden
Cranio sacraal voor honden

Cranio sacraal voor honden

De meeste honden zijn actief en houden ervan om lekker te spelen en te rennen. De keerzijde is dan dat er soms wel eens ongelukjes kunnen ontstaan en voor dat je het weet zit je hond lichamelijk niet meer lekker in z’n vel. Een cranio sacraal behandeling helpt om je hond weer in balans te komen en zorgt dat blokkades in het lichaam worden hersteld. 

Honden houden ervan om te spelen, te rennen, te springen en achter dingen aan te jagen. Helaas zal iedere hond op een gegeven moment door het actieve leven wel een blessure oplopen, of het nu een kleine speelse blessure is of een wat grotere. Een verkeerde landing met het spelen van de bal kan al voor problemen zorgen. Hoe het ook gebeurt, iedere blessure heeft gevolgen voor het zachte weefsel, de spieren, pezen en ligamenten van de hond maar ook de botstructuren. Zo zie ik vaak een blokkade in overgang naar de eerste halswervel, waarvoor cranio sacraal of als dat niet voldoende is osteopathie om de hoek komt kijken om de blokkade op te heffen. 

Waarom cranio sacraal?

Het is niet zo dat je voor iedere blessure een osteopaat of cranio sacraal therapeut hoeft in te schakelen, in bepaalde gevallen heeft je hond een aantal dagen rust nodig en kan het zelf oplossen. Naar mate echter de blessures zich toch opstapelen, gaat je hond compenseren in het lijf. Je hond gaat z’n lichaam anders gebruiken wat de biomechanica beïnvloedt en dit kan druk op pezen en gewrichten geven en ook op het gedrag van je hond.

Wanneer je hond in orde lijkt na een blessure kan het dus geen kwaad om hem te laten behandelen, zeker om in de toekomst grotere problemen te voorkomen naar mate je hond ouder wordt. Gewichts- en heupproblemen wil je bijvoorbeeld liever voorkomen dan genezen. Met cranio sacraal zijn er veel succesvolle resultaten behaald om het evenwicht van het bewegingsapparaat te herstellen en bovendien heeft het een positieve invloed op dieren met gedragsproblemen. Een behandeling wordt holistisch benaderd, dus het hele lichaam wordt meegepakt. Veel honden die angstig zijn of veel jeuk hebben, zijn ook gebaat bij een behandeling aangezien het trauma en afvalstoffen helpt af te voeren in het lijf.

Waar komt Cranio Sacraal therapie vandaan?

Osteopaat William Sutherland is de grondlegger van osteopathie en cranio sacraal therapie bij mensen en is in de vroege 1900 jaren ontstaan. Het heette in het begin craniale osteopathie maar in de jaren 80 bedacht John Upledger de naam cranio sacraal therapie. In de jaren erna is osteopathie en cranio sacraal ook ontwikkeld voor dieren.

Wat is het precies?

Cranio sacraal therapie omvat de schedel, de ruggengraat en het heiligbeen. De behandeling richt zich echter niet alleen in deze gebieden, aangezien het hele lichaam verbonden is met elkaar doormiddel van alle weefsels en fascia. Wist je dat de kop van de (volwassen) hond alleen al uit 26 individuele botten bestaat? Kan je je indenken wat er gebeurt als je hond zich stoot en daardoor een mini verschuiving krijgt in een van deze botten?

Wat uniek is aan de hond, is dat hun schedels in verschillende vormen en maten voorkomen omdat we te maken hebben met een grote variëteit aan rassen. Zo hebben windhonden bijvoorbeeld een lange snuit, een golden retriever een gemiddelde snuit maat en mopshondjes of boksers hebben een korte snuit. Ongeacht de verschillende schedels hebben volwassenhonden 26 individuele botten, maar puppy’s hebben er nog meer, wat het ingewikkelder kan maken als er vroeg een verwonding aan het hoofd ontstaat.

Verschillende soorten schedels van honden

Foto van schedel waar je de aanhechtingen van de botten mooi kan zien:

De individuele botten vormen samen de schedel. De aanhechtingen werken als verbindingen tussen de botten in de schedel en zijn ontworpen om schokken op te vangen en de kans op breuken te verminderen bij botsingen. Ingenieus toch?

Wat zijn de voordelen van een cranio sacraal behandeling?

De behandeling is zeer effectief bij zowel acute als chronische verwondingen/blessures bij honden. Het houdt je hond in evenwicht en het haalt blokkades en compensaties weg waardoor je hond vrij in het lichaam kan bewegen. Het houdt het lichaam flexibel en mobiel en naar mate je hond ouder wordt, kan het helpen om spieratrofie te voorkomen. Iets wat mogelijk kan ontstaan als er veel compensatiepatronen in het lichaam aanwezig zijn.

Ook kan het dus angstige honden ondersteunen om trauma’s los te laten en bovenal werkt het erg ontspannend. Na een behandeling dient de hond daarom ook altijd een paar dagen rustig aan te doen om alle vrij gekomen afvalstoffen af te voeren in het lichaam.

Wanneer je een angstige zenuwachtige hond hebt vanaf pups af aan, kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de blokkade al is ontstaan voordat je überhaupt de pup hebt gekregen. Wanneer een hond bijvoorbeeld bij de geboorte in het geboortekanaal heeft vastgezeten, kan dat dus al vanaf de geboorte zorgen voor problemen. Na een cranio sacraal behandeling is in veel gevallen de hond rustiger en zit hij beter in z’n vel.

Cranio sacraal is dan ook een unieke behandeling omdat het zich richt op onder andere de botstructuur van het hoofd en daarbij het hele lichaam, waarbij de balans in het lichaam wordt hersteld. Daarnaast wordt er vaak gebruikt gemaakt van osteopathische handelingen wanneer nodig maar ook wordt er gewerkt aan het losmaken van het bindweefsel om verklevingen los te maken. 

Een behandeling duurt in totaal meestal een uur. De lengte van de behandeling is afhankelijk van de grote van de hond maar ook de blokkades die ik tegenkom in het lichaam. Er zijn meestal meerdere behandelingen nodig om de blokkades volledig op te heffen, maar in bepaalde gevallen zijn ook 1 of 2 behandelingen al voldoende. 
Heb je interesse of wil je graag eerst even overleggen wat ik voor je hond kan betekenen? Neem vooral even contact op via de telefoon of de whatsapp button.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?