Cranio sacraal therapie voor honden
Cranio sacraal therapie voor honden

Cranio sacraal therapie voor honden

Honden zijn doorgaans actieve dieren die dol zijn op spelen en rennen. Helaas kunnen ongelukjes gebeuren, wat kan leiden tot fysiek ongemak bij je trouwe viervoeter. Cranio sacraal therapie kan helpen om je hond weer in balans te brengen en blokkades in het lichaam te herstellen.

Honden houden van spelen, rennen, springen en achter dingen aan gaan. Het actieve leven van een hond kan echter leiden tot blessures, variërend van kleine, tot meer ernstige problemen. Zelfs een verkeerde landing tijdens het spelen kan schade veroorzaken. Deze blessures hebben invloed op het zachte weefsel, de spieren, pezen, ligamenten en botstructuren van je hond. Soms ontstaat er een blokkade in de overgang naar de eerste halswervel, wat cranio sacraal therapie of osteopathie kan verhelpen.

Waarom kiezen voor cranio sacraal therapie?

Niet elke blessure vereist de hulp van een osteopaat of cranio sacraal therapeut. In sommige gevallen heeft je hond gewoon wat rust nodig om zichzelf te herstellen. Echter, als blessures zich opstapelen, gaat je hond compenseren met zijn lichaamshouding, wat de biomechanica beïnvloedt en problemen kan veroorzaken in pezen, gewrichten en zelfs gedrag.

Zelfs als je hond lijkt te herstellen na een blessure, kan het raadzaam zijn om een behandeling te overwegen om toekomstige problemen te voorkomen, vooral naarmate je hond ouder wordt. Cranio sacraal therapie heeft veel succes gehad in het herstellen van het bewegingsapparaat en heeft ook positieve effecten getoond bij honden met gedragsproblemen. Deze behandeling benadert het lichaam holistisch en behandelt het hele systeem, wat kan helpen bij het afvoeren van trauma en gifstoffen.

De oorsprong van Cranio Sacraal therapie

Osteopaat William Sutherland is de grondlegger van osteopathie en cranio sacraal therapie, die aanvankelijk ontstond bij mensen in de vroege jaren 1900. De term “cranio sacraal therapie” werd later bedacht door John Upledger in de jaren 80, en in de daaropvolgende decennia werd deze benadering ook ontwikkeld voor dieren.

Cranio sacraal therapie richt zich op de schedel, ruggengraat en heiligbeen, maar behandelt het hele lichaam vanwege de onderlinge verbindingen van weefsels en fascia. Het is fascinerend om te beseffen dat de schedel van een volwassen hond uit 26 individuele botten bestaat. Een kleine verschuiving in een van deze botten kan leiden tot aanzienlijke gevolgen.

Verschillende soorten schedels van honden

Foto van schedel waar je de aanhechtingen van de botten mooi kan zien:

De individuele botten vormen samen de schedel. De aanhechtingen werken als verbindingen tussen de botten in de schedel en zijn ontworpen om schokken op te vangen en de kans op breuken te verminderen bij botsingen. Ingenieus toch?

De voordelen van cranio sacraal therapie

Cranio sacraal therapie is zeer effectief bij zowel acute als chronische verwondingen en blessures bij honden. Het herstelt de balans en verwijdert blokkades, waardoor je hond vrijer kan bewegen. Het houdt het lichaam flexibel en kan spieratrofie helpen voorkomen naarmate je hond ouder wordt.

Daarnaast kan het ook angstige honden ondersteunen om trauma’s los te laten en werkt het ontspannend. Na een behandeling wordt aanbevolen dat je hond enkele dagen rustig aan doet om vrijgekomen afvalstoffen af te voeren.

Als je hond van jongs af aan angstig en zenuwachtig is, kan dit voortkomen uit problemen die al ontstaan zijn vóórdat je de pup hebt gekregen, bijvoorbeeld als de hond vastzat tijdens de geboorte. Cranio sacraal therapie kan in veel gevallen helpen om de hond rustiger en comfortabeler te maken.

Cranio sacraal therapie is uniek omdat het niet alleen de botstructuur van het hoofd aanpakt, maar ook het hele lichaam, waarbij bindweefselverklevingen worden losgemaakt. Een behandeling duurt meestal ongeveer een uur, afhankelijk van de grootte van de hond en de aanwezige blokkades. Meerdere behandelingen kunnen nodig zijn om blokkades volledig te verhelpen, maar soms zijn slechts 1 of 2 sessies voldoende.

Als je interesse hebt of wilt overleggen over wat cranio sacraal therapie voor je hond kan betekenen, neem dan gerust contact op via telefoon of WhatsApp. Ik help je graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?