Maagzweren bij paarden, iets waar we liever niet aan denken
Maagzweren worden veelal gelinkt met stress. Mijn paard heeft in korte tijd veel stress te verduren gehad en ik was bang dat ze maagzweren zou hebben…
“Mijn paard heeft in korte tijd veel stress gehad en ik was bang dat ze maagzweren zou hebben”
Graag wil ik bij jullie het nodige onder de aandacht brengen over maagzweren. Maagzweren worden veelal gelinkt met stress. Mijn paard heeft in korte tijd veel stress te verduren gehad en ik was bang dat ze maagzweren zou hebben, ook al reageerde ze op bepaalde testen negatief. Desalniettemin heb ik haar wel een aantal weken op Gastri Comp van @Phytonics gezet, wat onder andere zorgt voor een bescherming van de maagwand en helpt met het herstellen van de zuurgraad.
Stress kan zowel fysieke als psychologische klachten aannemen, denk bij fysieke klachten aan kreupelheid of pijn door een trap. In de meeste gevallen zijn maagzweren ondergeschikt aan andere (grotere) problemen, maar niet altijd natuurlijk.
Het spijsverteringsstelsel wordt in combinatie met andere interne systemen, aangestuurd door het onderbewuste autonome stelsel. Het autonome stelsel zorgt ervoor dat interne systemen in balans gehouden worden. Zo zorgt het voor homeostase, een juiste bloedsomloop en geeft prikkels door via zenuwen en hormonen. De aansturing hiervan wordt gedaan in de hersenen en met name door de hypothalamus en de hypofyse.
Het autonome zenuwstelsel bestaat uit het sympatische en parasympatische stelsel. Het sympatische zenuwstelsel is vooral actief wanneer er een vlucht- of vechtreactie nodig is. De hartslag wordt verhoogd, het bloed gaat harder pompen in het lichaam en alle organen worden in een soort rust fase gezet om te zorgen dat alle aandacht richting de vecht- of vluchtreactie gaat. Laten we vooral niet vergeten dat paarden immers vluchtdieren zijn.
De tegenhanger van het sympatische zenuwstelsel is het parasympatische zenuwstelsel. Dit stelsel zorgt voor rust, herstellen, op krachten komen, eten etc. Ook het verteren van voedsel wordt gedaan door het parasympatische zenuwstelsel. Het autonome systeem moet altijd zorgen voor een bepaalde balans, maar wanneer je paard bijvoorbeeld onder hoge stress staat, is het sympatische zenuwstelsel actiever dan het parasympatische stelsel en kan dit van allerlei gevolgen hebben voor het lichaam en het herstel hiervan. Veel stress kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat eten niet goed verteerd wordt, aangezien dat een rol is van het parasympatische zenuwstelsel. De maag kan op deze manier niet functioneren zoals het zou moeten en kan niet alleen bij de maag voor problemen zorgen maar ook bijvoorbeeld bij de darmen als het paard onder hoge druk stress staat. Zo kunnen onder andere vitaminen niet goed worden opgenomen via de darmen in het lichaam en laten we vooral ook de stress poep niet vergeten! Wanneer het systeem niet tot rust komt, kan het parasympatische systeem niet werken aan herstel en kan een irritatie uitlopen tot beschadiging van weefsel (en bv uitlopen op een maagzweer). En van het een kan het ander komen, als het spijsverteringsstelsel niet optimaal functioneert en dus minder weerbaar is, heeft het paard een verhoogd risico op kreupelheid door blessures, wondjes kunnen minder goed genezen en ga zo maar door.
Het is dus super belangrijk om te kijken waar bijvoorbeeld een kreupelheid vandaan komt, wat het paard eet, in wat voor omgeving het staat etc. Het is tenslotte allemaal met elkaar verbonden en het is voor mij als osteopaat de uitdaging om te kijken wat de onderliggende oorzaak is en die aan te pakken.
Ben je benieuwd of jouw paard last heeft van maagzweren? Kijk eens deze video op Youtube en ga voorzichtig bij je paard testen of hier gevoelig op wordt gereageerd. Vergeet bij twijfel natuurlijk nooit je dierenarts te raadplegen!
Een osteopatische behandeling kan er voor zorgen dat het paard weer in zijn natuurlijke balans komt te staan en stress kan gaan afvloeien. Ben je benieuwd wat ik voor je paard kan betekenen? Neem dan gerust contact met mij op.
