Cranio Sacraal Therapie: Een zachte benadering voor honden met artrose
Cranio Sacraal Therapie: Een zachte benadering voor honden met artrose

Cranio Sacraal Therapie: Een zachte benadering voor honden met artrose

Artrose is een veelvoorkomende aandoening bij honden, vooral naarmate ze ouder worden. Het is een degeneratieve gewrichtsaandoening die kan leiden tot pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit. Voor veel eigenaren is het hartverscheurend om te zien hoe hun hond met steeds meer moeite opstaat en niet meer zo soepel kan bewegen. Gelukkig zijn er verschillende benaderingen om de symptomen van artrose te verlichten, waaronder osteopathie maar met name cranio sacraal therapie. Dit is een onderdeel van osteopathie. In deze blog neem ik je mee waarom deze zachte therapievorm effectief kan zijn voor honden met artrose.


Wat is Artrose?

Artrose is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten langzaam slijt. Het kraakbeen, dat normaal gesproken fungeert als een schokdemper tussen de botten, wordt dunner en verliest zijn veerkracht. Dit leidt tot pijn en ontsteking in de aangetaste gewrichten. Honden met artrose kunnen symptomen vertonen zoals kreupelheid, moeite met opstaan, verminderde activiteit en zelfs gedragsveranderingen als gevolg van de pijn. 

Cranio sacraal therapie is een holistische benadering die gericht is op het herstellen van het evenwicht in het cranio sacraal systeem, dat bestaat uit de schedel (cranium), de wervelkolom en het heiligbeen (sacrum). Door beweging wordt de functie van het zenuwstelsel positief beïnvloed en wordt het ritme van het cranio sacrale vocht hersteld. Wanneer de hond een bepaald trauma of ongeval heeft meegemaakt, dan wordt het lijf aangesproken om dit zelf te gaan herstellen (ieder lijf probeert dan het zelfherstellend vermogen aan te spreken), dit is zowel op fysiek als op emotioneel niveau. Deze trauma’s kunnen echter niet altijd zelf hersteld worden waardoor herstel of genezing soms kan uitblijven. Via cranio sacraal therapie worden de blokkades opgespoord en kan dit behandeld worden waardoor het lichaam weer in staat is om trauma’s verder zelf te herstellen/op te ruimen. 

Waarom Cranio Sacraal Therapie voor Honden met Artrose?

  • Pijnverlichting: De zachte aanrakingen tijdens cranio sacraal therapie helpen de spanning in de spieren te verminderen, wat kan bijdragen aan pijnverlichting bij honden met artrose. De verbeterde circulatie kan ook ontstekingen verminderen, doordat het bloed en het cranio sacrale vocht weer beter kan stromen en afvalstoffen afgevoerd kunnen worden.

  • Ontspanning van het Zenuwstelsel: Cranio sacraal therapie richt zich op het kalmeren van het zenuwstelsel, wat kan helpen bij het verminderen van de stressrespons. Dit is vooral gunstig bij honden met artrose, omdat stress de symptomen kan verergeren.

  • Bevordering van Mobiliteit: Door het herstellen van het evenwicht in het cranio sacraal systeem kan cranio sacraal therapie de mobiliteit bevorderen. Dit is erg belangrijk voor honden met artrose, die vaak moeite hebben met bewegen. Wervels manipuleren (osteopathie) kan vaak voor honden met artrose als te. Heftig worden ervaren omdat het kraakbeen is aangedaan. Via verbetering van mobiliteit en cranio sacraal kan je op een veilig(ere) manier de bewegelijkheid in het lichaam bevorderen. In een vroeg stadium van artrose kan er in bepaalde gevallen wel gebruik gemaakt worden van manipulaties en meer vanuit de osteopathie gewerkt worden.

  • Holistische Benadering: Cranio sacraal therapie bekijkt het dier als een geheel, niet alleen als een verzameling symptomen. Het richt zich op het stimuleren van het zelfherstellend vermogen van het lichaam, wat kan bijdragen aan hel algeheel welzijn van de hond. Daarnaast kijk ik als osteopaat wat er verder nodig is om het lichaam te ondersteunen, dit kan bijvoorbeeld zijn door het uitmeten met de Lecher antenne van ondersteunende supplementen.

Conclusie
Hoewel cranio sacraal therapie geen genezing is voor artrose, kan het aanzienlijke verlichting bieden van de symptomen en de algehele kwaliteit van leven van een hond verbeteren. Het is belangrijk om altijd een dierenarts te raadplegen bij acute pijn van bij de hond, maar cranio sacraal therapie biedt een zachte en holistische benadering die het welzijn van honden met artrose kan bevorderen. Neem gerust vrijblijvend contact met mij op als je nog wel vragen hebt naar aanleiding van bovenstaande informatie. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?