Equi-Statera Osteopathie
Cranio Sacraal

Cranio Sacraal

Cranio Sacraal

Cranio-Sacraal therapie is ontstaan vanuit de osteopathie en begint steeds bekender te worden als behandeling. Bij cranio-sacraal wordt, net zoals bij osteopathie, gekeken naar mogelijke oorzaken van problemen en wordt er niet zozeer gericht op het wegnemen van symptomen.

Het cranio-sacrale systeem bestaat uit het centrale zenuwstelstel, de hersenen en het ruggenmerg (zie bovenste afbeelding). Tevens uit de dura mater, het arachnoid en de pia mater die zich in het ruggenmerg bevinden en het hersenvocht wat zich tussen het ruggenmerg en de dura mater vloeit (zie tweede afbeelding). Het hersenvocht werkt als een pompsysteem diep in de hersenen, maar wat via de uiteenzettende en krimpende beweging door het hele lichaam te voelen is en wat vanaf de hersenen via de wervelkolom naar het heiligbeen wordt gestuurd en daar weer terugkeert.

Het cranio-sacrale systeem kan gezien worden als, naast de hartslag en de ademhaling, het derde ritme wat nodig is om in leven te blijven. Je kan het zien als een geheel en wordt omgeven door de botten van de schedel, de wervelkolom en het heiligbeen. Binnen het cranio-sacrale systeem bevindt zich het zenuwstelsel waarbij cranio ruimte nodig heeft om goed te functioneren en op het zelf herstellend vermogen van het lichaam inwerkt.

Binnen het cranio-sacrale systeem wordt ook met fascia gewerkt. Fascia is het bindweefsel wat zich door het gehele lichaam bevindt. Het kan gezien worden als een spinnenweb wat van alles kan opslaan in het lichaam, zo ook trauma’s. Het is belangrijk dat er niet te veel trauma’s in het lichaam worden opgeslagen, want hierdoor kunnen spieren getriggerd worden om zich aan te spannen als het fascia beschadigd is. Als spieren ‘ onnodig’ worden aangespannen kunnen er problemen ontstaan in het lichaam.

Het lichaam wordt uitgenodigd via cranio-sacraal therapie om zo veel mogelijk te functioneren zoals het is bedoelt, waarbij het zelfherstellend vermogen wordt getriggerd. De klachten kunnen hiervoor vrij uiteenlopend zijn en tijdens een behandeling wordt er lichte druk op het systeem uitgeoefend en wordt er ruimte gecreëerd. In sommige gevallen zal ik tijdens een osteopathie behandeling er alleen voor kiezen om te werken met cranio-sacraal, afhankelijk van de klachten.

Wil je een afspraak maken voor een cranio-sacraal behandeling voor je hond of paard? Neem hier contact met mij op.

Ruggenmerg
Het Cranio Sacraal systeem

× Hoe kan ik je helpen?