Zijn stalbenen te voorkomen bij paarden?
Dat vraagt denk ik iedere paardeneigenaar zich af die een paard heeft met stalbenen. Het toevoegen van kruiden kan zoals in een andere post/blog eerder vermeld een goede toevoeging zijn maar is het daarmee echt te voorkomen? Zelf denk ik dat het zeker een positieve bijdrage kan leveren aan het afvoeren van het overtollige vocht maar dat het probleem ‘m toch ergens anders in zit.
Misschien dat we daarvoor eerst eens moeten kijken naar wat stalbenen precies zijn. De term stalbenen wordt vooral gebruikt bij paarden die vocht vasthouden in de benen waardoor de onderbenen (meestal) opzwellen. Dit ontstaat door een verminderde bloedcirculatie, waardoor vocht zich makkelijker kan gaan ophopen. In de meeste gevallen gebeurt dit in de achterbenen en heel af en toe wil het ook wel eens in de voorbenen ontstaan. In rust daalt de hartslag van het paard en is de circulatie in het lichaam minder dan wanneer het in beweging is. In normale omstandigheden zullen de spieren ervoor zorgen dat de circulatie ondersteund wordt, maar op stal in rust en de afwezigheid van spieren in het onderbeen en de lengte van het been wordt het lymfevocht maar met moeite naar boven gepompt. Dit in combinatie met een slechte bloedcirculatie kan ervoor zorgen dat het vocht uit het bloed en de lymfevaten treedt naar de weefsels. Er ontstaat dan oedeem in het onderbeen.
Wat kan je eraan doen?
Beweging
In de meeste gevallen verdwijnen de stalbenen al na 10 minuten stappen/beweging. De circulatie wordt op gang gebracht en het overtollige vocht kan weer afgevoerd worden. Het is raadzaam om een paard met stalbenen meer beweging te geven en het liefst op een paddock te zetten of een stal met uitloopmogelijkheden.
Benen koelen
Ook kan het afspuiten van de benen met koud water helpen want dit zorgt dat de zwelling afneemt. Ook een ‘harde’ waterstraal kan een licht masserende werking hebben op het been en kan het proces versnellen. Echter heeft dit niet mijn persoonlijke voorkeur omdat het ook erg vervelend kan aanvoelen om ijskoud water tegen het been aan te spuiten. In dat geval zou ik eerder gaan voor bijvoorbeeld Ice Vibes. De Ice Vibes zijn voor meerdere blessures/problemen in te zetten maar doordat de Ice Vibes cold packs hebben en een trilling geven, krijg je een dubbele werking. Je werkt hierbij dus en op het afvoeren van het overtollige vocht door de koeling en de trilling zorgt voor een stimulerende bloedcirculatie. Dit is tevens met de cold packs een prettigere kou dan ijskoud water tegen het been aan.
Rantsoen
Een rantsoen met een laag eiwitgehalte is hierbij aan te bevelen. Dit omdat een teveel aan eiwitten een belasting is voor de nieren waardoor afvalstoffen lastiger uit het lichaam gewerkt kunnen worden. Let echter wel op dat je paard ook wel alsnog eiwitten nodig heeft als je het paard in training hebt staan om toch spieren te ontwikkelen. Daarnaast raad ik het geven van appels, wortelen en andere snoepjes/fruit soorten af. Dit is in tegenstelling tot wat veel mensen denken, erg belastend voor het systeem en bevatten veel te veel suikers. Deze afvalstoffen moeten dus extra afgevoerd worden in het lichaam terwijl alle energie al nodig is om het vocht uit de onderbenen af te voeren.
Kruiden & oliën
Daarnaast zijn er ook nog diverse andere manieren om je paard te helpen met het overtollige vocht af te voeren. Zo zijn de kruiden kleefkruid, brandnetel of paardenbloem kruiden die een vocht afdrijvende werking hebben. Je zou hiervoor kunnen kiezen om dit alle drie tegelijk te geven of kiezen voor één van de kruiden en kijken wat daar de werking voor is. Wil je weten wat hierbij de beste keuze is voor je paard? Neem dan even contact met mij op om te overleggen. Met de Lecher Antenne kan ik dit ook goed uitmeten voor je en krijg je een persoonlijk advies. Naast de kruiden kan je ook kiezen voor het toevoegen van een essentiële olie, denkend aan lemongrass wat het lymfesysteem stimuleert of Cypress, wat goed is voor een stimulerende doorbloeding. Let op, deze oliën dienen wel altijd gemengd te worden met een basisolie zoals jojoba olie. Wanneer dit in de juiste hoeveelheden zijn gemengd kan je dit masserend aanbrengen op het onderbeen.
Advies
Er zijn dus verschillende manieren om stalbenen bij je paard ‘tegen te gaan’/verminderen. Niet gezegd hebbende dat dit een positief effect heeft op jouw paard, want wellicht zit er wel een ander onderliggend probleem aan ten grondslag. Denk hierbij aan blokkades in de rug waardoor de circulatie in het onderbeen vanaf de rug al wordt beperkt. Wat het ook is, als je wel met bovenstaande aan de slag wil gaan wil ik je adviseren om niet alles tegelijk te gaan doen. Pak één methode en ga daarmee een aantal weken/maanden mee aan de slag. Het lijf heeft tijd nodig om verandering aan te brengen en geef je paard daarin ook vooral de tijd. Alles tegelijk kan namelijk ook een averechts effect hebben.
Mocht je twijfelen over wat het beste is voor je paard of wil je graag advies hebben over kruiden of oliën neem dan vooral even contact met mij op. Of als je natuurlijk denkt dat je paard al vanuit de rug vasthoudt, dan kom ik natuurlijk graag langs voor een osteopatische behandeling.