Energetisch werken en de chakra’s van het paard
Energetisch werken en de chakra’s van het paard

Energetisch werken en de chakra’s van het paard

Energetisch werken en de chakra’s van het paard

Chakra’s zijn je energiecentra en zijn ook in dieren aanwezig. Werken met energie is een groot deel van mijn leven. Zelf heb ik jarenlang last gehad van weinig energie en ben mij toen steeds meer gaan verdiepen in de term ‘energie’ en wat dat met je kan doen maar ook wat het doet met je omgeving. Vanuit mijn opleiding heb ik ook geleerd om vanuit energie te werken. Alles bestaat tenslotte uit energie maar niet iedereen is zich hier even goed bewust van.

Energie is de basis van iedere cel in ons lijf en om ons heen. Het zorgt ervoor dat wij bestaan. Het begrip Energie bij paarden ligt echter wel wat anders dan bij mensen. Ze zien en voelen een andere wereld. Ze zijn in staat hogere energieën op te vangen en kunnen hierin sneller schakelen. Ze zijn veel gevoeliger voor trillingen en kosmische veranderingen, zo kunnen dieren al ver vooraf voelen dat er een onweersbui aan komt. Doordat ze zoveel gevoeliger zijn dan mensen, is de kans dus ook groter dat ze meer belast worden in hun energiecentra.

“Where focus goes, energy Flows” Tony Robbins

Het balanceren van de energiecentra kan een grote positieve bijdrage leveren aan de algehele gezondheid en welzijn van je dier. Zo zijn er voordelen voor het spijsverteringskanaal of het functioneren van de organen en het systeem als geheel. Kortom, belangrijk om hier eens wat dieper in te duiken want het draagt bij aan de balans van je dier/paard!

Bij dieren zijn er 7 tot 8 belangrijke energiecentra en ieder chakra communiceert weer met de andere chakra’s dus als er een chakra uit balans is, kan dat effect hebben op de gehele doorstroming van het lijf en de energie.

Het wortel chakra is de basis van ons bestaan… Dit chakra wordt ook wel ons eerste chakra genoemd en als veulen werkt dit chakra non-stop om ons bestaan te verzekeren. Het heeft als prioriteit om te zorgen voor de basisbehoeften, denkend aan voedsel, algemene veiligheid en een plek om te rusten. Paarden die vanuit het wortelchakra een disbalans ervaren staan continu op scherp en op de uitkijk naar gevaar, ze willen de kudde liever niet alleen laten en voelen zich snel onveilig en onrustig buiten hun comfortzone. Kortom, een paard wat best wel wat stress ervaart! De disbalans kan natuurlijk ook verband houden met fysieke problemen die vanuit de wervelkolom, nieren, bijnieren of achterhand zijn ontstaan. De energie kan dan letterlijk niet meer naar het wortelchakra stromen en blokkeert. Het kan ook zijn dat het wortelchakra op latere leeftijd uit balans schiet omdat je paard bijvoorbeeld een peesblessure heeft gehad aan de achterhand of problemen heeft aan de wervelkolom. Dan kan de energie in de rest van het lijf wel stromen, maar niet daar waar de problemen hebben plaatsgevonden. Ook al heeft je paard wellicht zichtbaar weinig last meer van de blessure. Laten we in dit geval ook vooral niet vergeten dat we met vluchtdieren te maken hebben en dat ze hun veiligheid altijd voorop zullen stellen en niet snel zullen aangeven dat ze ergens last hebben.

Wanneer je het idee hebt dat je paard niet in balans is vanuit het wortelchakra kan je aandacht geven aan de staart(wortel) door dit bijvoorbeeld lekker te masseren of zachtjes heen en weer te bewegen. Wacht hierbij tot je paard begint te ontspannen, te likken met z’n lippen, te knipperen met z’n ogen of te gapen. Dit zijn allemaal vormen van releases waarbij spanning loskomt in het lijf. Ook je rechterhand op het heiligbeen leggen en je linkerhand ergens anders op het lijf leggen, kan helpen om de balans in het wortelchakra te herstellen. Je probeert op intentie de doorstroming te activeren en de blessure/blokkade op te ruimen.

Het 2e chakra is het sacrale chakra en staat voor creativiteit en seksualiteit. Wanneer deze uit balans is dan kunnen er problemen ontstaan die zich uiten in hormonale- of spijsverteringsonbalans, blaasproblemen, lage rugpijn klachten of problemen op het gebied van bezitterigheid/jaloezie. De lage rug bij het paard is het lumbale deel, net na het zadel tot aan de overgang naar het heiligbeen. Verkeerd rijden en verkeerd rug gebruik tijdens training kan dus ook een oorzaak zijn waarop het tweede chakra uit balans kan raken.

Het 3e chakra is het zonnevlechtchakra. Dit chakra staat voor eigenwaarde en vertrouwen en de vertering van ervaringen. Onbalans in dit chakra kan ontstaan bij gebrek aan energie, spijsverteringsongemakken en algehele toxiciteit, denk bij dat laatste aan beschimmeld voer of het eten van een giftige plant (kan ook gedroogd door het voer zitten). Om je paard ondersteuning te geven bij de balans van dit chakra kan je voorzichtig een hand op de ruggengraat leggen en de andere hand op het buikgebied, je kan nu voorzichtig heen en weer bewegen waarmee je helpt om de harmonie in de spijsverteringsorganen te herstellen. Ook help je hierbij lichtjes het diafragma van het paard te mobiliseren, dubbele werking dus! Het diafragma wordt ook wel het middenrif genoemd en is de ademhalingsspier die ervoor zorgt dat de borstholte en de buikholte gescheiden worden van elkaar. Bij iedere in- en uitademing trekt deze spier dus samen en wanneer je de chakra oefening doet, creëer je ook meer ruimte in het diafragma en alle organen daaromheen.

Het 4e chakra (hartchakra) kan uit balans raken wanneer een dier een trauma heeft meegemaakt. Het staat daarnaast in verbinding met de thorocale ruggenwervels, het hart, longen en het immuunsysteem.

Het 5de chakra is het keelchakra en staat voor communicatie en je ‘stem laten horen’. Qua gezondheid kan dit chakra uitstralen naar de voorbenen, het keelgebied en het respiratiesysteem (ademhaling).

Dan het 6de chakra wat ook wel het derde oog chakra wordt genoemd en bevindt zich tussen de ogen. Dit chakra staat voor intuïtie en concentratie en wanneer dit chakra uit balans is kan zich dat uiten in problemen in het zenuwstelstel, de ogen, neus, hoofdpijn (zwaar hoofd) of concentratieproblemen.

Het kruinchakra is het 7e chakra en wordt in verband gebracht met wijsheid en verbinding. Wanneer het dier uit balans is kan het depressief raken of gebrek aan energie hebben. Dit chakra staat ook wel voor de verbinding met de geest. Sommige paarden vinden het heel fijn als je ze hier kriebelt of liefdevolle aandacht aan schenkt.

Als laatste, een chakra wat niet bij mensen aanwezig is, is het brachiale chakra. Deze bevindt tussen de schouders van het paard net op de plek waar de hals overgaat in de schouder en hier kan een paard trauma opslaan. Paarden die vastzitten in de energie van dit chakra zijn vaak wat terughoudend als je ze hier aanraakt. Bij het intunen op de chakra’s start je vaak bij dit chakra. Als je met je rechterhand contact maakt met de linkerschouder van het paard, kan je het paard uitnodigen om de chakra’s samen te gaan herstellen. Vanuit dit chakra komt ‘het witte licht’ naar binnen.

Ga eens naar je paard kijken en probeer een link te maken met mogelijke chakra’s die uit balans zijn bij je paard. En deel je ervaringen! Mocht je nou het gevoel hebben dat je paard echt ‘op slot’ voelt als je contact probeert te maken met het energiecentra, dan kan het niet een verkeerd idee zijn om eens een reading/healing voor je paard te laten doen. Zij kunnen in contact komen met de verschillende chakra’s en maken ruimte in de energiebanen. 

Tevens kan ik tijdens een cranio sacraal behandeling ook werken op de chakra’s om deze weer in balans te krijgen. Hierdoor kan je echt een heel ander paard krijgen met meer balans in onder andere de energiebanen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?