Emoties van de hond door lichaamstaal te begrijpen
Aangezien we soms graag zouden willen dat onze hond kon zeggen hoe hij zich voelt is het voor ons belangrijk om lichaamstaal van de hond te begrijpen. Om zo beter te communiceren en ook eventuele ongemakken bij de hond te kunnen ontdekken. Veel basisemoties die wij mensen ervaren kunnen ook door de hond ervaren worden.
Als we het hebben over de basisemoties spreken we bijvoorbeeld over angst, frustratie, agressie of vreugde en wanneer we wat meer kunnen leren van deze emoties kunnen we ook beter reageren op de verschillende situaties. Het is belangrijk om de lichaamstaal als eigenaar beter te begrijpen, want de combinatie van je hond begrijpen, liefde, goede voeding, training en lichaamsbeweging maakt het dat je je hond een zorgeloos leventje kan bezorgen en dat wil natuurlijk iedere eigenaar!
In deze blog ga ik een aantal emoties met je doornemen hoe je ze kunt herkennen en op welke manier je het beste wanneer contact kan maken met je huisdier.
Blijdschap
Een blije hond herken je niet aan een glimlach maar het meest makkelijke om blijdschap bij je hond te herkennen is wanneer hij z’n staart kwispelt. In sommige gevallen worden pups zelfs zo enthousiast en door het kwispelen kunnen z’n pootjes erbij gaan trillen. Eigenlijk een extra teken van nog meer blijdschap. Wanneer je hond er ontspannen uitziet, rustig beweegt en goed overal op reageert kan je er ook vanuit gaan dat je hond blij is. Daarnaast kunnen vriendelijke en gefocuste ogen met een ontspannen voorhoofd ook een teken van blijdschap zijn.
Angst
Wanneer je hond angst heeft kan hij grote starende ogen opzetten en vermijdt vaak oogcontact. Vaak kan je de spanning (rimpels) zien op het voorhoofd en hij kan aarzelend overkomen, gaat hij in de aanval of gaat hij op de vlucht. Als reactie kan hij aan z’n lippen likken of gapen terwijl dat dan niets met eten of moe zijn te maken heeft. De staart van de hond is meestal stil en iets wat naar beneden gericht. Een heel enkele keer kwispelen ze soms zachtjes, maar dat is meer een kalmerend gebaar en niet omdat de hond blij is. Dat is denk ik ook wel waarom het soms lijkt alsof er niks aan de hand is, maar houdt goed in de gaten of je het onderscheid kan maken tussen blijdschap en angst bij de hond. Zeker in nieuwe situaties kan het dus heel goed angst zijn, terwijl je hond doet overkomen alsof hij blij lijkt te zijn.
Daarnaast kan de gezichtsuitdrukking van de hond ook loslaten of er sprake is van angst. Denk hierbij aan staren, grote ogen op zetten, gespannen aan z’n lippen likken en z’n oren plat tegen z’n hoofd aan. De staart van de hond is meestal vast tussen z’n poten of houdt deze laag en stil. Als de hond zoveel focus heeft en zo angstig is kan hij zelfs z’n eten laten staan en zelfs traktaties overslaan. Wanneer hij zich weer veilig genoeg voelt, pas dan zal hij weer besluiten te eten en alles weer normaal worden.
Boosheid
Er moet opgepast worden bij de boze hond. In zo’n geval is het belangrijk om in ieder geval de juiste inschatting te kunnen maken want de boze hond zal zich zo groot mogelijk proberen te maken, en ziet er dreigend uit met vaak een verstijfd lichaam, een scherpe blik en de oren plat tegen de kop aan.
De bek is gespannen met een opgetrokken bovenlip en de bek kan hierbij open staan. De neus rimpelt wanneer hij de lippen optrekt en z’n tanden laat zien. Ook hebben deze honden vaak het gewicht op de voorpoten, klaar om in de aanval te gaan.Wanneer je hond boos is, probeer dan niet terug te gaan staren, onverwachte bewegingen en verhef ook niet je stem. Geef je hond ruimte en de bevestiging dat hij weer rustig mag worden.
Frustratie
Honden kunnen zich op meerdere vlakken gefrustreerd voelen, in de vorm van een depressie, maar ook wanneer de hond bijvoorbeeld z’n zin niet krijgt wat meestal een reactie is op een specifieke gebeurtenis. Ook wanneer ze eigenlijk niet kunnen ontsnappen aan een bepaalde situatie, kan een hond zich gefrustreerd voelen.
Frustratie is meestal een hond die spanning vast houdt met stijve benen. Daarnaast kan hij ook blaffen of bijten aan dingen die dicht bij hem liggen. De hond is dan meestal zo gefocust en zal weinig reageren of luisteren wanneer je hem probeert af te leiden. Probeer je hond vooral niet te straffen maar veel liefdevolle aandacht te geven om te zorgen dat de frustratie zakt en je hem in een andere staat kan brengen.
Focus
Een hond die gefocust is kan je vaak makkelijk herkennen aan een intense blik, weinig knipperend en concentreert zich volledig op het object (of snoepje/traktatie). De oren kunnen hierbij recht of zelfs wat naar voren staan en de mond kan gesloten of open zijn met z’n tong in het midden van de bek. Meestal houdt de hond z’n koppie hoog, tenzij hij in de startblokken staat om ergens achteraan te gaan rennen. Wanneer het iets positiefs is waar de hond zich op focust, kan soms z’n hele lijf ervan gaan trillen, klaar voor de actie en het enthousiasme!
Stress
Een hond met stress is niet blij. Je ziet vaak dat de hond weinig rust kan pakken en met het minste of geringste in de actie modus schiet. Ze kunnen moeilijk ontspannen en lekker slapen. Daarnaast kan het zijn dat ze veel gapen en overmatig kunnen gaan hijgen. Subtiele tekenen dat er iets aan de hand is. De stress kan komen door lichamelijke klachten maar kan ook van mentale gesteldheid ontstaan of door andere factoren. De hond kan ook overmatig gaan likken aan de poten, veel gaan krabben terwijl er niet echt reden voor dit alles is. Dit is in mijn optiek vaak stress die opgeslagen is in het lijf en er via de huid uit moet komen, waardoor dit een jeuk of pijn reactie kan veroorzaken. Dit is niet altijd het geval maar vaak zie je hier dan ook een minder goed functionerende lever aangezien normaal gesproken de lever afvalstoffen moet kunnen afvoeren.
Sommige honden gaan zelfs veel kwijlen bij stress, maar ook veel grommen, blaffen en zeuren is toch echt wel een teken dat er wat aan de hand kan zijn. Dat maakt het natuurlijk wel lastig, want wanneer is je hond nu echt aan het zeuren of zeurt hij omdat hij stress heeft. Probeer in dit geval te ontdekken of je een patroon in het gedrag kan vinden en ga vanuit daar verder kijken.
Daarnaast is het goed om nog te benoemen dat honden ook heel goed zijn in het spiegelen van hun baasje. Er is onderzoek gedaan naar het verband tussen de emotie van de eigenaar en de emotie van de hond. Honden die erg angstig zijn aangelegd hebben vaak een baasje die ook een hoger angstniveau ervaren in hun lichaam. De andere kant op geldt dit ook, zijn de baasjes ontspannen, kan de hond ook vaak sneller ontspannen.
Wanneer je dus merkt dat je hond een bepaalde emotie laat zien, bedenk dan goed dat dit misschien kan komen door hoe je jezelf als baasje voelt op dat moment? Ze zijn in staat onze energie en emoties te voelen en dit te weerspiegelen. Goed om dus rekening mee te houden dat stress bijvoorbeeld niet alleen vervelend is voor jou, maar ook vervelend kan zijn voor je hond.
Waarschijnlijk met het lezen van dit artikel komt het meeste wel bekend voor bij je. Honden gebruiken met veel dingen hun hele lichaam. In communicatie met mensen maar ook met andere honden. Wanneer je hond niet helemaal lekker in z’n vel zit, dan is het raadzaam om dit artikel er weer eens bij te pakken en te kijken of je wat meer van het gedrag van je hond kan plaatsen.
Is het een plotselinge verandering in gedrag of is er toch langzaamaan iets bij in geslopen? Hoe is de eetlust van je hond, slaapt hij plotseling veel meer dan normaal, likt hij veel aan de poten of wil hij bijvoorbeeld niet meer met andere honden spelen? Dan kan het raadzaam zijn om een osteopathie of cranio sacraal behandeling voor je hond af te spreken. Als je het gevoel hebt dat het acuut is, ga dan altijd eerst naar je dierenarts toe. Wanneer je twijfelt of een behandeling wat voor je hond kan betekenen, kan je ook vrijblijvend contact opnemen voor een gratis adviesgesprek.